РИЗА ЗА СВАТБАТА НА БОРИС И ДЕСИ
ПРОДУКТ №: 4

Преди броени дни Борис ни потърси с молба да бродираме официалната му риза за сватбата им с Деси, която ще бъде през месец Юли. Заедно с него разгледахме каталози с шевици и вариации в оригиналните им цветове, за да бродираме точно такава, каквато ще бъде подходяща в съчетание със синият елегантен сватбен костюм. Открихме точно тази шевица в две вариации от цветове, които се използват в доста от носиите и ризи из всичките региони на България. Избора ни се спря в съчетението на цветовете червен, зелен и син.  Цвета на ризата е бял, защото белият цвят е символ на чистотата, на младостта и божествена светлина. Бялото е символа на сватбите.  Червеният цвят пък е символ на майчината кръв и продължител на живота, червеният цвят предпазва и от „лоши очи“. Зеленият цвят, нашите предци го свързват с дървото на живота, а синият цвят е цвета на размисъла, на мъжествеността.

Хубавото е, че ризата за този прекрасен повод може да бъде използвана и в ежедневието, защото не е претрупана сорнаменти и шевици, а изключително семпла и достатъчно елегантна, която освен с костюм може да се носи и с неангажиращо в спортно елегантен стил.

Направихме изненада на Борис, като изработихме бяла памучна кърпичка със семпла и много фина памучна дантела в краищата й, а в седата бродирахме същият орнамент на неговата шевица по цялото продължение на кърпичката. Той може да прецени, дали да я добави към външният джоб на сакото си или пък да я прибере и на сватбата булката Деси да поведе първото хоро с нея.

Загадката, която се съдържа се в древно-българските символи и кодирани знаци е мистиката в Българската шевицата. Тя защитава нас българите, пази ни чрез символиката на геометричните фигури и образи извезани в нея. Шевицата винаги е присъствала в красивите български одежди на нашите предци и ние като българи, трябва да се стремим да я поддържаме жива и да и намерим място и в новия и съвременен бит и култура. Магията на народните носии и вплетените в тях шевици, любовта на хората към България и родното място, бит и култура, все повече набира скорост и става интересно и популярно вече и сред младите българи. Тази магия СтилЪ се опитва да пресъздаде във всичките свои артикули които създава с мотив на българска народна шевица. Вярно е, че шевицата изработена на ръка е с огромна художествена стойност, но малцина могат да си позволят да притежават артикули извезани на ръка поради високата им стойност. Ние от екипа на СтилЪ сме практични и прагматични млади и находчиви автори и искаме все повече хора да могат да си позволяват и да притежават частица от нашият бит и култура поради 

СтилЪ може да опита да вдъхне нов живот и на Вашата риза, да се сдобие с нов дизайн с българска шевица по Ваш избор.

СтилЪ желае на Борис и Деси да бъдат щастливи, вечно влюбени и да имат много, много деца!

СтилЪ – ателието, което мисли кеативно, създава усмивки и носи Вашето послание към близките Ви!

 

Свързани продукти

Към този продукт няма свързани продукти.